Çamlıca Camii, neoklasik mimari bir tarz ile inşa edildi. Caminin yapımı ise toplam 6 yıl kadar sürmüştür. Caminin yüksekliği ise, toplamda 1071 metredir. Bu yükseklik Türklerin Anadolu’ya geldiği tarihi ifade eden Malazgirt meydan muharebesinin tarihinden esinlenerek planlanarak yapılmış olan bir yüksekliktir.
Çamlıca Camii Nerede?
Çamlıca Camii İstanbul ilinin Üsküdar İlçesi sınırları içinde Çamlıca tepesinde yer alır. İstanbul Boğazı Üsküdar kıyılarından da bu cami çok rahat bir şekilde görülebiliyor. Avrupa Yakasında ise, Beşiktaş, Fatih ve Beyoğlu ilçeleri de başta olmak üzere İstanbul’un Çamlıca tepesini gören pek çok bölgeden rahatlıkla görülebilen bir konumda yer alıyor. Cami içinde sadece ibadethane değil, kütüphane, sanat gibi çeşitli etkinliklerin de yapıldığı yerler de bulunur.
Çamlıca Camii’ne Nasıl Gidilir?
Çamlıca Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Çamlıca semtinde yer alan çok önemli bir camidir. Çamlıca Camii’ne özel araçları kullanarak çok rahat bir şekilde ulaşılabilirsiniz. Bununla birlikte camiye ulaşmak için aynı zamanda İstanbul’un çeşitli noktalarından otobüs seferleri düzenleniyor.
Cevahir Alışveriş Merkezi, Şişli lokasyonundan Çamlıca Camii istikametine doğru giden Otobüs – 522, Otobüs – 14 FD ile gitmek ise, 45 dakika sürer.
Dudullu, Ümraniye mevkiinden Çamlıca Camii istikametine doğru sefer yapan Otobüs – 522, Otobüs – UM12 ile gitmek ise, 45 dakika sürer.
Adanalı Şenol Kolcuoğlu mevkiinden Çamlıca Camii istikametine Otobüs – 222, Otobüs – 14 F ile gitmek ise, yaklaşık olarak 82 dakika sürer.
Büyük Çamlıca Camii Tarihi ve Özellikleri
Çamlıca Camii inşasına 6 ağustos 2013 yılında başlandı. Caminin yapımı yaklaşık olarak 6 yıl kadar sürdü. Caminin tam olarak 3 Mayıs 2019 yılında tamamlandı. Caminin inşasının tamamlanacağı tarih ise, ilk defa 2016 yılında ön görüldü. Ama 2016 yılında caminin açılışı gerçekleştirilemedi. Ama 2016 yılında Çamlıca Cami ziyaretçilerin ibadetine açıldı. Resmi açılışı ise tamamen 2019 yılında gerçekleşti.
Çamlıca Camii’nde kılınacak olan ilk namaz ise, 2019 yılında Regaip kandilinde kılınmıştır. Daha sonra da caminin dönemin Cumhurbaşkanı tarafından resmi açılışı gerçekleştirildi. Çamlıca Camii’nin yapımına ise, yaklaşık olarak 66 milyon dolar harcandı. Çamlıca Camii’nin mimarı Hacı Mehmet Güner’dir. Dönemin Cumhurbaşkanının verdiği emir ile birlikte Çamlıca Camii yapıldı.
Çamlıca Camii, 37 bin 500 kişilik kapasitesi olan 10 bini kapalı ve 5 bini ise açık avluda yer almak üzere toplam 15 bin metrekarelik büyük bir alanda inşa edilmiştir. 60 bin kişinin aynı anda ibadet edebilmesine imkan sunan bu camii, aynı zamanda da Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olma özelliği taşıyor. Çamlıca camisi, 7 metre ve 77 santimetre boyundaki dünyanın en büyük alemine de sahiptir.
Çamlıca Camii Özellikleri
Çamlıca Camiisinin toplam 63 bin kişilik büyük bir kapasitesi bulunuyor.
Çamlıca Camisinin uzunluğu ise 1071 metredir.
Caminin kubbesinin iç yüksekliği ise, 72 metredir.
Kubbenin iç taraftaki çapı ise, 34 metredir. Çapın 34 metre olmasının asıl nedeni ise, İstanbul’u simgelediği içindir.
Neoklasik mimari şekil tarzı ile inşa edildi.
Çamlıca Camii’de toplam 6 adet minaresi bulunuyor.
72 milletin sembolü olarak caminin, kubbe yüksekliğinin de 72 metre olarak belirlenmiştir.
Kubbenin iç kısmında 16 Türk devletine hitaben yazılmış olan 16 Allah’ın ismi de yer alıyor.
Caminin iki minaresi de 90 metreden oluşur. Diğer minarelerin uzunluğu ise, 1071 metre olarak belirlendi.
Caminin girişinde Kur’an-ı Kerim’den bazı sureler ve ayetler yer alır.
Çamlıca Camisi Türkiye’nin en büyük camisidir.
Caminin yapımında nanoteknolojisinden de yararlanıldı.
Herhangi bir doğal afet ya da bir durum sonucunda 100 bin kişilik barınma olanağı sunuyor.
Cami avlusunda ise, aynı anda 8 kişinin cenaze namazı kılınabiliyor.
Caminin avlusunda 3 bin 500 kişilik araç kapasitesi bulunuyor.
Çamlıca Camii halısı için yaklaşık olarak 25 bin metre uzunluğunda bir halı kullanıldı.
Caminin alt tarafında ise, 8 adet sanat atölyesi de yer alır.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/camlica-camii-nerede-nasil-gidilir-buyuk-camlica-camii-tarihi-ve-ozellikleri