Gökhan Karakaş / Cemal Yurttaş – Donetsk ve Luhansk şehirlerini kapsayan bölgenin merkez şehri Donetsk’te savaş nedeniyle nüfus yarı yarıya azalırken, Rusya tarafından ateşlenen hava savunma füzeleri ve Ukrayna’dan atılan bombalar şehrin üzerinden eksik olmuyor. Ukrayna tarafından atılan bomba, füze ve kovanları, insanlığın örnek alacağı barış eserlerine dönüştüren 62 yaşındaki Mihalov Victor Petroviç, demir atölyesinde Milliyet’e konuştu. Bomba kovanlarından saçılan şarapnellerden korunmaya çalışan anne kızı anlattığı demirden heykelini uluslararası fuarlarda göstermeye hazırlanan Petroviç, “Silahların üzerinde açan demirden çiçekler ve ağaç yaprakları çocukların umudu olsun isterim. Artık barış olsun, çocuklar ölmesin” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
Ukrayna sınırlarında olmasına rağmen bağımsızlığını ilan eden, sonra da Rusya tarafından ilhak edilen şehirde gerginlik sürüyor. Uzaklardan gelen patlama seslerinin gölgesinde yaşamlarını sürdüren yaklaşık 800 bin kişi, savaşın en kısa sürede bitmesini dilerken günlük telaşlarını yaşıyor. Rusya’nın tamamen kontrolü ele aldığı şehir, Ukrayna ile sınır özelliğini koruyor. Hemen hemen çocukların hiç sokağa çıkmadığı Donetsk’te savaşın birinci yılı kasvetli ve karamsar bir havada tamamlandı. Bankalar ve kamu kurumları hizmetlerini sürdürürken sokaklardaki en büyük eksiklik çocuklar. Bir yıldır süren savaş sonunda evlerinden gitmek zorunda kalan yüz binlerce Donetsklinin şehirlerine dönmesi umut edilirken, kalanlar füzelerin evlerine isabet etmemesi için dua ediyor.
class=”medyanet-inline-adv”>
Bombaların gölgesinde barış özlemiyle sanat eserleri üreten demir ustası Petroviç, silahları sanata dönüştüren demirci olarak biliniyor. Şehrin değişik yerlerine düşen füze, mermi ve bombaların boş kovanları kadar cephede ele geçirilen silahları kullanarak heykeller yapan Petroviç, en duygusal eserinin ‘Gorlovskaya Madonna’ olduğunu söyledi. 2014 yılında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden 23 yaşındaki Christina Zhuk ve bir yaşındaki kızı Kira’nın ardından çok üzüldüğünü söyleyen Petroviç, aynı trajediye 2022 yılında tanık olduğunu belirtti. Petroviç, “Şehrimizin Gorlovskaya semtinde yaşayan iki anne ve iki kız çocuğunun ölümü üzerine barış heykeli yapmak istedim. Üç ayda tamamladığım demir heykelin alt gövdesi tank bombalarından, üst gövdesi füze parçalarından. Yapraklar ve çiçekler ise bomba atıklarından. Kucağındaki çocuğu bombalardan korumaya çalışan genç bir anneyi ve kızını anlatabildiysem ne mutlu. Savaş bittiğinde eserimi Donetsk Meydanı’nda sergileyeceğiz” dedi. Diğer eserinin ise “Ölen Çocuklar Anıtı” olduğunu söyleyen Petroviç, “Dua eden Meryem Ana’nın hemen altında savaşta ölen çocukların ruhları gökyüzüne çıkıyor diye düşündüm. 1 Haziran Rusya Uluslararası Çocuk Esirgeme Günü’nde Aleya Angela Anıtı’nda sergileyerek, 2014’ten beri savaşta ölen çocukları unutturmamaya çalışacağım” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
Cephelerden ve caddelerden kendisine getirilen bazuka, bomba, havan topu, füze parçaları ve çeşitli ebatlardaki Kalaşnikof tüfekleri demir eserlere dönüştüreceğini belirten Petroviç, Türkiye’de yaşanan depreme ilişkin, “Ekranlardan izlediğim deprem savaş kadar yıkıcı. Anadolu’da ölen çocukları düşündükçe üzülüyorum. Deprem enkazından çıkan demirlerden ve artıklardan bir deprem heykeli yapmak istiyorum. 42 bin insanın anısını yaşatacak Rusya’dan Türkiye’ye uzanacak bir heykel olsun isterim” dedi.
Ölü Çocuklar Anıtı
Donetsk’in en duygulu heykeli Ölü Çocuklar Anıtı. Kentin merkezinde, 2014 yılından beri süren çatışmalarda hayatını kaybeden 3-16 yaş arasındaki çocuklar için yapılan heykelin etrafındaki oyuncaklar dikkat çekiyor. Donetsk halkı, çocukların oyuncaklarıyla donatılan Aleya Angela Anıtı’ndaki çocuk sayısının artmaması için savaşın sonlanmasını arzu ediyor.
ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/silahlari-baris-sanatina-donusturen-demir-ustasi-6909167