Körfez krizi sonrası Kahire’den başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ziyarette ele alınan konular belli oldu.
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Katar’ın başkenti Doha’ya resmi ziyaret düzenledi.
Medbuli, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından kabul edildi.
Katar basınından Doha News internet sitesi, Medbuli’ye planlama, sağlık, maliye ve ticaret bakanları ile Süveyş Kanalı Bölgesi yöneticileri ve Seferberlik ve İstatistik Genel Kurumu yetkililerinin eşlik ettiğini yazdı.
İş birliğini geliştirme hedefi
Ziyaret, Katarlı işletmeler ile Mısır heyetinin üyeleri arasında potansiyel yatırım fırsatları ve ticareti genişletme planları hakkında önceki görüşmelerin ardından gerçekleştirildi.
Kahire yönetimi, Mart 2022’de Doha ile çeşitli sektörlerde toplam 5 milyar dolar değerinde yatırım anlaşmaları imzaladığını söylemişti.
Görüşülen konular açıklandı
Katar Emirlik Divanı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Şeyh Temim ile Başbakan Medbuli arasındaki görüşmede, iki ülke arasında iş birliğini geliştirme yolları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı.
Görüşmede, Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Halid bin Halife bin Abdulaziz Al Sani de hazır bulundu.
Öte yandan Mısır medyasında yer alan haberlere göre, Şeyh Temim’in kabulünün ardından Katar ve Mısır başbakanları arasında ikili görüşme gerçekleştirildi.
Sisi’nin görevinden beri başbakan düzeyinde ilk ziyaret
Mısır Başbakanı Medbuli’nin Doha ziyareti kapsamında ikili iş birliği ve Katar’ın Mısır’daki yatırımlarını artırması konusunda protokoller imzalanması bekleniyor.
Söz konusu ziyaret, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin 2014’te göreve gelmesinden bu yana Kahire’den Doha’ya başbakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Ziyaretin süresine ilişkin ise iki taraftan da bilgi verilmedi.
Doha’daki Sisi-Al Sani görüşmesi
Mısır-Katar ilişkilerinde Ocak 2021’de Körfez krizini sona erdiren Ula Bildirisi’nin imzalanmasının ardından gelişme kaydedilmişti.
Sisi, ilk kez Eylül 2022’de Doha’yı ziyaret ederek Şeyh Temim ile bir araya gelmişti.
Körfez krizi ve çözüm süreci
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” iddiasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Körfez krizi, 5 Ocak 2021’de Suudi Arabistan’ın El-Ula kentinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde imzalanan Ula Bildirisi ile çözüme kavuşmuştu.
ALINTI KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/dunya/katar-emiri-al-sani-misir-basbakani-medbuliyle-gorustu